Strategi Bisness

Agen topup kini semakin menjadi tunpuan ramai rakyat Malaysia kerana ia merupakan alternatif terbaik untuk menjimatkan penggunaan prepaid . Dengan mendaftra sebagai agen topup prepaid pengguna bukan sahaja dapat berjimat malah boleh jana pendapatan sampingan. Di Mysupertopup2u Anda juga berpeluang menjadi Agen topup.


1) Menjana pendapatan sebagai penjual topup


Katakan kawasan kejiranan anda mempunyai 400 orang pengguna topup Celcom dan purata setiap seorang daripada mereka akan menggunakan topup RM40 sebulan. Jadi jumlah keseluruhan penggunaan topup di kawasan anda ialah RM40 X 400 = RM16,000 sebulan. Jika anda mendapat keuntungan sebanyak 4% hasil jualan anda daripada jumlah penggunaan topup di kawasan anda iaitu 4% daripada RM16000, anda akan mendapat RM640 sebulan sebagai penjual topup.


2) Menjana pendapatan dengan mendaftarkan Agent


Katakan anda sebagai Agen dan yuran untuk setiap pendaftaran Second Retail anda tetapkan ialah RM15. Seorang kawan anda berminat untuk menjual topup dan ingin mendaftar sebagai Second Retail di bawah anda. Dia akan membayar RM15 kepada anda untuk pendaftaran tersebut dan anda mendaftarkan dia sebagai Second Retail. Hasil keuntungan yang anda memperolehi daripada pendaftaran tersebut ialah RM15 (Yuran pendaftaran) – RM5 (cas syarikat) = RM10.


RM10 untuk satu pendaftaran downline, agak lumayan bukan?


Jika sebulan anda berjaya mendaftarkan seramai 20 orang sebagai Retail anda, keuntungan yang anda dapat ialah RM15 X 20 = RM300.


Itu baru pendaftaran untuk Retail, tidak termasuk pendaftaran pakej lain di bawah anda.


Lihat bagaimana anda boleh menjana pendapatan lumayan dengan hanya mendaftarkan downline anda:

  1. RM8 (Yuran 2nd Retail X 20 orang/bulan = RM300
  2. RM5 (Yuran 3rd Retail X 5 orang/bulan = RM25

Anggaran jumlah pendapatan Agen sebulan = RM300+RM25 = RM325/bulan

** ini adalah contoh sahaja**


Lihat gambar dibawah.Katakan anda mendaftar sebagai Agen, anda boleh mendaftarkan Retail sebagai downline anda dan Retail boleh mendaftarkan First Retail sebagai downline, First Retail boleh mendaftarkan Second Retail dan sehinggalah Third Retail.

SILA RUJUK PADA “PAKEJ PROMOSI”

Anda boleh juga mendaftarkan Third Retail terus kepada downline anda tanpa mana-mana Retail lain.


3) Menjana pendapatan dengan komisyen jualan downline anda


Pendaftaran downline anda diibaratkan seperti anda membuka cawangan kedai topup anda. Anda akan mendapat komisyen apabila downline anda menjual topup.


Lebih ramai downline anda, lebih banyak cawangan kedai topup anda dan lebih banyak komisyen yang akan anda dapat.
Singkatan : FR=First Retail, SR=Second Retail, TR=Third Retail


1)Agen mendaftarkan Retail sebagai downline dan pendaftaran Retail oleh Agen tiada batasan. Jika Retail membuat jualan C10, Retail akan mendapat keuntungan 37.5 sen dan Agen akan mendapat komisyen 2.5 sen.


2)Retail mendaftarkan FR sebagai downline dan pendaftaran FR oleh Retail tiada batasan. Jika FR membuat jualan C10, FR akan mendapat keuntungan 35 sen manakala Retail dan Agen akan mendapat komisyen 2.5 sen.


3)FR mendaftarkan SR sebagai downline dan pendaftaran SR oleh FR tiada batasan. Jika SR membuat jualan C10, SR akan mendapat keuntungan 32.5 sen manakala Agen, Retail dan FR akan mendapat komisyen 2.5 sen.

4)SR mendaftarkan TR sebagai downline dan pendaftaran TR oleh SR tiada batasan. Jika TR membuat jualan C10, TR akan mendapat keuntungan 30 sen manakala Agen, Retail, FR dan SR akan mendapat komisyen 2.5 sen.


5)Agen mendaftarkan TR sebagai downline. Jika TR membuat jualan C10, TR akan mendapat keuntungan 30 sen manakala Agen akan mendapat komisyen 10 sen.


Contoh pengiraan:

Anda mempunyai 100 downline, setiap downline menjual topup paling minima ialah RM10 sehari. Komisyen yang anda perolehi ialah 0.25% X RM10(jualan minima seorang downline sehari) X 100 downline X 30 hari= RM75/bulan.


Berapa target bilangan downline anda? Tidak mustahil anda boleh mempunyai sehingga 1000 downline dengan hasil pendaftaran downline yang downline anda lakukan sendiri.


Semakin ramai downline anda, semakin banyak komisyen yang anda dapat.


Adakah mustahil untuk anda menjana pendapatan TIGA ANGKA dengan topup? Cuba anda gabungkan ketiga-tiga pelan tersebut, berapa yang anda akan dapat?


INI SUDAH CUKUP SEBAGAI PENDAPATAN SAMPINGAN ANDA

P/s: Pengiraan ini hanyalah contoh, pendapatan sebenar mungkin di luar jangkaan bergantung kepada usaha anda sendiri.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: